tiistai 9. elokuuta 2011

Äitienpäiväkakku paahtokermahyytelön kera


Tämmöisen kakun pyöräytin tuossa äitienpäivän aikaan. Äitini tätä itse halusi, ja resepti oli kyllä haastava, mutta onnistui mahtavasti. En suosittele reseptiä aivan aloittelijalle, sillä paahtokermahyytelön kanssa on oltava tarkka. Mutta oli tämäkin vasta ensimmäinen kohtaamiseni kyseisen seoksen kanssa. Tämän kanssa on kyllä oltava aikaa, itselläni meni kakun tekemiseen aimo tovi. En ollut ennen tehnyt 4 kerroksista kakkua, ja tämä kakku olikin vähän vinossa, leikkaamistaitojeni takia. Mutta harjoittelemalla sekin hioutuu. Ilman muita jorinoita, tässä resepti :
Ainekset :
Pohja :
4 kananmunaa
1 & 1/2 dl sokeria
1& 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutus :
1 & 1/2 dl maitoa

Marjatäyte :
1/2 dl vettä ( kiisseliä varten )
3/4 dl sokeria
400 g marjasekoitusta ( pakastepussi käy mainiosti )
1 & 1/2 tl perunajauhoja
1/2 dl vettä ( perunajauhoja varten )

Kerma-rahkatäyte :
1 prk ( 2 dl ) vispikermaa
1 tlk ( 250g ) rahkaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria

Paahtokermahyytelö :
4 dl vispikermaa
1 dl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä
2 liivatelehteä

Koristeeksi :
Mitä ikinä haluatkaan :)

1. Vatkaa munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (tilavuus 3 l). Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa hieman jäähtyneenä.

2. Sekoita kattilassa vesi, sokeri ja jäinen marjasekoitus. Keitä seosta koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia. Siirrä kattila levyltä. Sekoita vesi ja perunajauhot keskenään. Kaada suurus ohuena nauhana kattilaan samalla sekoittaen. Siirrä kattila takaisin liedelle ja anna kiisselin pulpahtaa kerran. Jäähdytä kiisseli kylmäksi esimerkiksi vesihauteessa.

3. Kerma-rahkatäytettä varten vaahdota kerma. Sekoita joukkoon rahka ja sokerit.

4. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Täytä siten, että jokaiseen väliin tulee kerroksittain marja- ja kermarahkatäytteitä. Kostuta kakkulevyt maidolla.

5.Peitä kakku kelmulla ja kakkuvuoalla. Anna kakun kostua jääkaapissa yön yli. ( Ei ole välttämättä pakko antaa kostua niin kauaa )

6. Pane liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Paahtokermahyytelöä varten vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi.

7. Sulata sokeri teräskattilassa. Heti, kun sokeri alkaa ruskistua, nosta kattila pois liedeltä. Varo, ettei sokeri pääse palamaan. Kaada sokerin joukkoon kiehuva vesi ja siirrä kattila takaisin kuumalle levylle. Keitä miedolla lämmöllä tasaiseksi liuokseksi. Nosta kattila jäähtymään ja sekoita joukkoon vedestä puristetut liivatelehdet.

8.Kaada hieman jäähtynyt, noin kädenlämpöinen, liivateseos kermavaahdon joukkoon ja sekoita. (Jos seos on liian kuumaa, kermavaahto voi juoksettua. Jos seos jäähtyy liikaa, liivateseos ehtii hyytyä ennen kuin se sekoitetaan kermavaahdon joukkoon.) Vaahtoseoksen pitää olla sakeahkoa, kakun päällä pysyvää. Jos seos on liian juoksevaa, jäähdytä jääkaapissa ja vatkaa tarvittaessa hieman.

9. Kuorruta kakku paahtokermahyytelöllä. Lusikalla saat muotoiltua pintaan kuvioita. Itse kuorrutin Wiener Nougat Crushilla ja minttusuklaalastuilla. Lastut valmistin sivelemällä sulatettua suklaata lusikalla uunipellille. Laitoin pellin pakastimeen kunnes lastut olivat jähmettyneet. Asettelin ne sitten mieleni mukaan kakun päälle. Loppusilaukseksi siivilöin päälle hieman kaakaojauhetta. Kuorrutusvaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Anna mielikuvituksesi viedä valta ! :)

P.S. Resepti on Pirkka lehdestä :)

Iloisia hetkiä hellan ääressä toivottaa Kakkuapina ! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti